Geçmeyen Geniz Akıntısı Belirtileri ve Tedavisi
24 Temmuz 2024

Geçmeyen Geniz Akıntısı Belirtileri ve Tedavisi

Geçmeyen geniz akıntısı, sürekli tekrar eden ve yaşam kalitesini düşüren bir rahatsızlıktır. Geniz akıntısı, oldukça yaygın ve rahatsızlık verici bir durumdur. Burun içindeki bazı bezler günlük olarak 1-2 litre civarında mukus üretirler. Bu, vücudun normal bir gereksinimidir. Üretilen mukusun burun geçişini nemli tutmak, burun zarlarını temizlemek, havayı nemlendirmek ve yabancı parçacıklardan kurtulmak gibi çeşitli görevleri vardır. Ancak üretilen mukus normalden fazla ise bu mukus boğaz ve burun arasında çeşitli bölgelerde birikir. Bu durumda geniz akıntısı oluşur. Vücudun mukus üretimi sürekli aşırı şekilde oluyorsa, bu da geçmeyen geniz akıntısını meydana getirir. Bu durum, çeşitli sebeplere bağlı olarak ortaya çıkabilir.

Geçmeyen Geniz Akıntısının Sebepleri Nelerdir?

  • Sistematik ve sürekliliği bulunan hastalıklara bağlı olarak geniz akıntısı da sürekli hale gelebilir. Kronik akciğer hastalıkları, diyabet ve hipertansiyon bu hastalıklar arasında bulunur.
  • İleri yaşlarda mukozada tahribat oluşumu nedeniyle geniz akıntısı uzun süreli bir akıntı halini alabilir.
  • Özellikle mevsim geçişlerinde ve bahar aylarında polenlerin artmasıyla öksürme ve hapşırma isteği ile geniz akıntısı meydana gelir. Ayrıca evdeki tozlar ve alerjenler de geçmeyen geniz akıntısına süreklilik kazandırabilir.
  • Sürekli kullanılan ilaçlara bağlı olarak oluşan geniz akıntısı, ilaç kullanımı devam ettiği sürece süreklilik gösterir.
  • Hamilelik süreci gibi hormon değişikliklerinin yaşandığı dönemlerde oluşan geniz akıntıları da geçmeyebilir.
  • Yaşanılan yerin çok kuru ve nemsiz olması, oluşan salgının şeklini değiştireceği gibi, salgı miktarının artmasına neden olarak geçmeyen geniz akıntısına yol açabilir.
  • Sigara kullanımı gibi sürekli alınan zararlı maddeler, burun içindeki tüylerin fonksiyon bozukluğuna sebep olarak geniz akıntısına süreklilik kazandırır.
  • Burna kaçan bir yabancı cismin bazı sebeplerden dolayı uzun süre çıkarılamaması da geçmeyen geniz akıntısına yol açabilir.

Geniz Akıntısını Geçirmek İçin Tavsiyeler

Geniz akıntısı oluştuğunda ve özellikle süreklilik halinde mutlaka bir doktora muayene olmak gerekir. Doktorun tavsiyelerine uymak ve verilen ilaçları düzenli kullanmak, hastalığın tedavisinde çok önemlidir. Geniz akıntısı olduğunda süt ve süt ürünlerinden uzak durmak gerektiği söylenmektedir. Bunun sebebi, süt ürünlerinin mukusu kalınlaştırması ve aşırı mukus üretimini sağlamasıdır. Doktora gidilemeyen durumlarda evde yapılabilecek tedavi yöntemleri ise şunlardır:

  • Birçok rahatsızlıkta olduğu gibi geniz akıntısını yok etmek için bol bol su içmek ve sıvı tüketmek oldukça faydalı bir yöntemdir. Alınan sıvı, yutak bölgesindeki mukusun rahatlamasına ve azalmasına sebep olur.
  • Tuzlu su ile yapılan gargara, geniz akıntısı için çok kullanılan ve oldukça etkili bir yöntemdir. Ilık bir bardak su içine 1 buçuk tatlı kaşığı tuz ilave edilerek, bu karışımla günde üç kez gargara yapmak yeterli olacaktır.
  • Kekik ve tarçın gibi bazı baharatlar, aşırı oluşan mukusu gevşetir ve tahriş olan bölgelerin rahatlamasını sağlar.
  • Sade limon ya da içine limon suyu sıkılan bir içecek, boğazı rahatlatmakla birlikte, geniz akıntısını da önemli ölçüde yok eder.
  • Ilık su içine konulan bir çay kaşığı kabartma tozu karıştırılır ve burna az az damlatılır. Bu yöntem mukusu nemlendirerek kolay bir şekilde çıkışını sağlar.
  • 2 çay kaşığı bal, birkaç damla zencefil suyu ve biraz karabiber eklenerek oluşan karışım ısıtılır. Bu karışım günde iki kere tüketilirse, geniz akıntısı ve tahriş olan boğaz için çok etkili olur.
  • Yapılan buhar banyosu da mukusu inceltir ve geniz akıntısını büyük oranda azaltır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Celadet

24 Temmuz 2024 Çarşamba

Bu geniz akıntısı sorunu bende de var ve yaşam kalitemi ciddi anlamda düşürüyor. Özellikle mevsim geçişlerinde daha da kötülesiyor. Bu durumdan kurtulmak için neler önerirsiniz?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Celadet, geniz akıntısı gerçekten rahatsız edici olabilir. Mevsim geçişlerinde bu tür sorunların artması oldukça yaygındır. İlk olarak, bol su içmek akıntının incelmesine ve rahatlamana yardımcı olabilir. Ayrıca, tuzlu su ile yapılan burun yıkamaları da etkili bir çözüm olabilir. Evinin nem oranını dengede tutmak için bir nemlendirici kullanmayı düşünebilirsin. Eğer sorun devam ederse, bir kulak burun boğaz uzmanına başvurman iyi olabilir, belki de alerji testi yaparak alerjen kaynakları tespit edilebilir. Sağlıklı günler dilerim!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Beyaz Akıntı Belirtileri ve Tedavisi

Beyaz Akıntı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Burun Akıntısı Nasıl Geçer?

Burun Akıntısı Nasıl Geçer?

Güncel

Rahim Akıntısı Belirtileri ve Tedavisi

Rahim Akıntısı Belirtileri ve Tedavisi