Kokulu Akıntı Belirtileri ve Tedavisi
24 Temmuz 2024

Kokulu Akıntı Belirtileri ve Tedavisi

Kokulu Akıntı

Kokulu akıntı, kadınların sıkça karşılaştığı sorunlardan biridir. Bu tür akıntılarda rengin, kokunun ve yapının dikkatlice değerlendirilmesi gereklidir. Süt kesiği kıvamında olan akıntılar genellikle fizyolojik akıntılar olarak kabul edilirken, kahverengi veya sarımsı renkteki akıntılar daha rahatsız edici ve kokulu olabilir. Vajinal bölgede enfeksiyonlara bağlı olarak bakteriyel sebeplerle akıntıların olması normal kabul edilir; ancak aşırı ve kokulu akıntılarda doktor muayenesi şarttır. Cinsel ilişki sırasında görülse de, kokulu akıntının cinsel yolla bulaşması mümkün değildir. Bakteriyel vajinit, özellikle adet döneminde ve cinsel ilişki esnasında ciddi koku oluşumuna neden olabilir. Kokmuş et veya balık kokusuna benzer aşırı kokuyu gidermek için vajinal duş ve kokulu sabunlar kullanmak sakıncalıdır. Bu durumların dışında vajinal bölgede şeffaf renkte akıntı da meydana gelebilir. Gebelikte ve yumurtlama döneminde de fizyolojik olarak vajinal bölgede akıntı meydana gelebilir. Kadınların çoğunda görülen kokulu akıntı veya normal akıntı, yumurtlama döneminde daha da artar.

Kokulu Akıntı ve Renk

Vajinal bölgede bulunan akıntının kahverengi veya yeşilimsi bir renkte olması çeşitli sorunların belirtisi olabilir. Sarı renkli akıntı genellikle enfeksiyon göstergesidir ve kötü kokunun yanı sıra kaşıntı, alt bölgede şişme ve karın ağrısı gibi şikayetlerle birlikte görülebilir. Üreme döneminde kadınlarda az miktarda vajinal akıntı olması normal kabul edilirken, bu akıntının eski hücreleri ve bakterileri dışarı atmayı amaçladığı düşünülür. Vajinanın temizlenmesi için etrafındaki kılların sürekli kesilmesi önerilir. Vajinal akıntının rengi ve kokusundaki herhangi bir değişiklik normal kabul edilmez ve vakit kaybedilmeden doktora başvurulması gereklidir. Kaşıntının yanı sıra yanma hissi veya bu bölgede tahribat ile kötü kokulu akıntı mevcutsa, vücutta enfeksiyon bulunduğunun işareti sayılır ve jinekolojik muayene gereklidir.

Peynir Kesiği Şeklinde Kokulu Akıntı

Peynir kesiği şeklinde bulunan kokulu akıntı, genellikle bakteriyel akıntılar arasında yer alır ve vajinozis olarak adlandırılır. Bu durum, antibiyotiklerle tedavi edilir. Antibiyotikler ayrıca servisit tedavisi için de gereklidir. Problemlerin dikkate alınmaması, pelvik iltihaplı hastalığa neden olabilir ve bu durum kısırlığa bile yol açabilir. Kullanılacak olan ilaçlar ile vajinal mantar enfeksiyonu tedavisi de oldukça önemlidir ve uygulanacak tedavi ile bu durumun giderilmesi sağlanır.

Kokulu Sarı Akıntı

Kokulu sarı akıntı, genellikle sağlık sorunlarıyla ilişkilendirilir. Enfeksiyonlar bu tür akıntılar arasında yer alır ve kaşıntının yanı sıra başka bulgular da görülebilir. Hastalığın altında yatan asıl nedenin belirlenmesi gereklidir ve daha sonra tedaviye başlanır. Hastalığın seyrine bağlı olarak tedavi süresi ve işlemi değişebilir. Enfeksiyonlara karşı antibiyotik kullanımı ile bu bölgedeki sarı akıntı ve kokuların giderilmesi sağlanır. Servikal polip kanalı içinde kırmızı renkli ve sarı akıntı meydana gelebilir. Sarı ve kanlı akıntı, genellikle Gonera hastalığının habercisidir. Bu problem görülen kişilerde kokulu akıntının yanı sıra yanma hissi ve adet dönemlerinde şiddetli kanamalar oluşabilir.

Kokulu Akıntı ve Yapılması Gerekenler

Kokulu akıntısı bulunan kişilerin öncelikle akıntının nedenini öğrenmek için gerekli muayeneleri ve testleri yaptırmaları gereklidir. Muayene sonrasında antibiyotikler kullanılarak bu akıntıların giderilmesi desteklenir. Ayrıca, kokulu akıntısı olan kişilerin giydiği iç çamaşırlarına dikkat etmeleri gereklidir. Pamuklu iç çamaşırları kullanmaları önerilirken, akıntısı olan kişilerin günde en az iki defa iç çamaşırlarını değiştirmeleri tavsiye edilir. Sağlıklı bir vajinal ortam için genel hijyen kurallarına uyulması ve düzenli jinekolojik kontrollerin yapılması önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Erdeniz

24 Temmuz 2024 Çarşamba

Peki, kahverengi veya yeşilimsi renkte bir akıntı gördüğümde hemen doktora mı gitmeliyim? Aynı zamanda bu akıntı kötü kokulu ve kaşıntılıysa, bu durum ciddi bir enfeksiyon belirtisi olabilir mi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Erdeniz, kahverengi veya yeşilimsi renkte bir akıntı gördüğünüzde ve bu akıntı kötü kokulu ve kaşıntılıysa, bu durum bir enfeksiyon belirtisi olabilir. Bu tür belirtiler genellikle ciddi sağlık sorunlarına işaret edebilir, bu yüzden hemen bir doktora başvurmanız önemlidir. Sağlığınızı riske atmamak için profesyonel bir değerlendirme yaptırmak en doğru adım olacaktır.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Gebelikte Akıntı Nasıl Olur?

Gebelikte Akıntı Nasıl Olur?

Güncel

Geniz Akıntısı Nasıl Geçer?

Geniz Akıntısı Nasıl Geçer?