Bebeklerde Burun Akıntısı Belirtileri ve Tedavisi
24 Haziran 2024

Bebeklerde Burun Akıntısı Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde Burun Akıntısı

Bebeklerde burun akıntısı, özellikle mevsim geçişlerinde ve kış aylarında sıkça karşılaşılan bir sağlık sorunudur. Burun akıntısı çeşitli sebeplerle ortaya çıkabilir ve bebeklerdeki burun akıntısının süresi oldukça önemlidir. Bazen basit bir soğuk algınlığı nedeniyle 2-3 gün süren burun akıntısı, dışarıdan herhangi bir müdahaleye gerek kalmadan iyileşir. Ancak daha uzun süre devam eden burun akıntısında altta yatan etken tespit edilmeli ve gecikmeden tedaviye başlanmalıdır. Bebeklik çağında burun zarları daha duyarlı ve hassas olur. Bulunulan ortamdaki ısıdan, nemden çok kolay etkilenir ve burun akıntısına neden olur. Yeni doğan bebeklerde burun akıntısı sorun yaşatabilir. Bunun en önemli sebebi doğumdan sonra bebeklerin ağzına ve burun deliklerine uygulanan aspirasyon sonucunda burun mukozasında oluşan tahriştir. Bebekler henüz küçük olduklarından sorunlarını anlatamazlar. Bu yüzden aileler çok dikkatli olmalıdır.

Bebeklerde Burun Akıntısı Neden Olur?

Bebeklerdeki burun akıntısının hangi aralıklarla etkili olduğu, rengi ve kıvamı akıntının bir hastalık belirtisi olup olmadığını anlamaya yardımcı olur. Kıvamı sıvı ve rengi berrak yani renksiz olan burun akıntısı fazla önemli değildir. Ancak koyu renkte ve koyu kıvamlı burun akıntısı, bebeğinizi doktora götürmeniz için yeterli bir sebep olabilir. Eğer burun akıntısı kolay atılacak kıvamda, sümüksü tarzda olursa, bu bebeğinizin soğuk algınlığı hastalığının iyileşme yolunda olduğunu gösterir. Bebeklerde burun akıntısı yapabilecek rahatsızlıklar genellikle:
  • Soğuk algınlığı, nezle, grip gibi üst solunum yolu hastalıkları
  • Kulak, burun, boğaz rahatsızlıkları
  • Sinüzit sorunları
  • Alerjik etkenler gibi rahatsızlıklardır.
Bebeklerde Burun Akıntısı İçin Neler Yapılmalı?

Bebeklerdeki burun akıntısının kısa sürede geçmesi için gereken her şey yapılmalıdır. Aslında önemli olan burun akıntısı olmadan gereken önlemlerin alınmasıdır. Özellikle emzirme sürecinde oluşan burun akıntısı tedavi edilmezse, bebeklerde orta kulak enfeksiyonuna yol açabilir. Orta kulak enfeksiyonları tedavisi zor bir rahatsızlıktır. Dikkat edilmediği takdirde bebeklerde kalıcı işitme kayıplarına bile neden olabilir. Bu yüzden aileler gereken önlemleri almalıdır. Normalde bebeklerde burun akıntısı olduğunda, antibiyotik tedavisi uygulanmaz. Ancak bebekte enfeksiyon belirtileri ortaya çıkarsa, antibiyotik tedavisi kaçınılmaz olur. Bunların dışında bebeklerin burun akıntısı olduğu dönemde rahat etmesi, burun akıntısının daha kısa sürede iyileşmesi amacıyla bazı önlemler alınabilir. Bunlar arasında:
  • Bebeklerin yaşı uygun olursa, nezle, soğuk algınlığı, grip gibi hastalıkların başlangıcında tavuk suyu çorba içirilmelidir. Bunun yanı sıra bol C vitamini alacakları yiyecekler verilmelidir. Bu, hastalıkları kolay atlatmalarını ve dolayısıyla burun akıntısının geçmesini sağlar.
  • Burun akıntısında oluşan tıkanıklığı gidermek için özel salin solüsyonlar kullanılmalıdır. Ancak doktorun önerdikleri tercih edilmelidir.
  • Burun akıntısı bebekleri akşamları ve gece daha fazla rahatsız edeceğinden, odası yeterince nemlendirilmeli, gerekirse buhar veren cihazlar kullanılmalıdır. Yatmadan önce burun içinde bulunan salgılar temizlenmelidir. Bu önlemler bebeğinizin rahat bir uyku uyumasına yardımcı olur.
  • Banyo yapan bebeklerin saçları ıslak kalmamalıdır. Çünkü ıslak saçlar en küçük bir esintiden etkilenir ve burun akıntısına neden olabilir. Islak saçlarla bebekler dışarıya da çıkarılmamalıdır.
  • Burun akıntısının gece yattıklarında genze kaçmaması için, bebeklerin yatağının baş tarafı yükseltilmelidir.
  • Bebeklerde burun akıntısı olduğunda, anne sütü alanlar mutlaka emzirilmelidir. Çünkü hastalıklara karşı anne sütü antikor üretimi yapar ve bebeklerin daha kısa sürede iyileşmesine yardımcı olur. Ayrıca hastalıkları daha hafif atlatmalarını sağlar.
  • Bebeklerde burun akıntısına eşlik eden hırıltılı öksürük olursa ya da akıntı renk değiştirirse mutlaka doktora gidilmelidir.
  • Burun akıntısı devam ettiği sürece oluşan tıkanıklık bebeklerin emmesini engeller. Bu yüzden bebeklerde beslenmeyle alakalı sorunlar yaşanır. Bu nedenle burundaki tıkanıklık aspiratör sayesinde açılmalıdır.
Bebeklerde burun akıntısı ve tıkanıklık aynı anda etkili olursa, bebekler ağızdan nefes almaya başlar. Bu, beraberinde başka sağlık sorunlarının yaşanmasına neden olabilir. Ağızdan nefes alındığında, bebeklerin korunma mekanizmasından mahrum kalması ciğerlerine zararlı maddelerin girmesine neden olabilir. Böyle bir sorun olursa, bebekler acilen tedaviye alınmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Açık Yeşil Akıntı Belirtileri ve Tedavisi

Açık Yeşil Akıntı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Burun Akıntısına Ne İyi Gelir?

Burun Akıntısına Ne İyi Gelir?

Güncel

Geniz Akıntısı Nasıl Geçer?

Geniz Akıntısı Nasıl Geçer?

Akıntı Hamilelik Belirtisi mi?

Akıntı Hamilelik Belirtisi mi?

Yumurtlama Akıntısı Belirtileri ve Tedavisi

Yumurtlama Akıntısı Belirtileri ve Tedavisi

Burun Akıntısı Belirtileri ve Tedavisi

Burun Akıntısı Belirtileri ve Tedavisi

Akıntı Neden Olur?

Akıntı Neden Olur?

Geniz Akıntısı Alerji Belirtileri ve Tedavisi

Geniz Akıntısı Alerji Belirtileri ve Tedavisi

Pembe Akıntı Belirtileri ve Tedavisi

Pembe Akıntı Belirtileri ve Tedavisi