Alerjik Geniz Akıntısı Belirtileri ve Tedavisi
21 Haziran 2024

Alerjik Geniz Akıntısı Belirtileri ve Tedavisi

Geniz akıntısı, aslında tüm insanlarda doğal olarak bulunan bir durumdur. Burnumuz, normalde günde yaklaşık bir litre kadar sıvı üretir. Bu sıvı, burun boşluğunda geriye doğru itilerek boğazımızdan aşağıya doğru iner ve biz bunu genellikle hissetmeyiz.

Bu sıvı, burnumuzun sürekli nemlenmesini ve temizlenmesini sağlar. Ayrıca, burun yoluyla girebilecek tozların, polenlerin ve yabancı maddelerin içeriye girmesini engeller. Ancak, nezle, grip ve farenjit gibi gribal enfeksiyonlar geniz akıntısının artmasına neden olabilir. Bu artışla birlikte sıvının kıvamında koyulaşma veya yoğunlaşma olabilir, bu da kişiyi rahatsız eder.

Geniz akıntısının rahatsızlık verici bir sorun haline gelmesi genellikle burun ve sinüslerden kaynaklanır. Geniz akıntısının birçok belirtisi vardır. Öncelikle boğazda kayganlık, yani balgam hissi uyandırır ve sürekli olarak temizleme ihtiyacı doğurur. Neden olduğu öksürük oldukça rahatsız edicidir ve bazen kuru öksürüğe de sebep olabilir. Burnun çok akması veya tıkanması da geniz akıntısının işaretlerindendir.

Geniz akıntısı veya geniz akıntısı alerjisi, göz ardı edilecek bir rahatsızlık değildir. Ufak bir akıntıyı önemsemezseniz, ileride daha büyük sorunlara yol açabilir. Geniz akıntısı, birçok insanda alerjik olarak da görülebilir. Alerjik geniz akıntısı olan kişiler, alerjinin sebebine bağlı olarak yılın belirli aylarında ilaç kullanmak zorunda kalabilirler. Alerjik geniz akıntısının birçok nedeni vardır.

Alerjik Geniz Akıntısını Tetikleyen Nedenler

  • Bağışıklık sisteminin düşük olması
  • Sigara kullanımı veya sigara dumanına maruz kalma
  • Gribal enfeksiyonlar
  • Hastalıklar sırasında kullanılan bazı ilaçlar veya spreyler
  • Burunda et olması
  • Hava kirliliği olan yerler veya dumanlı ortamlar

Alerjik Geniz Akıntısı Tedavisi

Alerjik geniz akıntısı tedavisinde, öncelikle geniz akıntısının neden alerjik hale geldiği araştırılır. Bu süreçte özel alerjik testler uygulanır. Nedeni bağışıklık sisteminin düşük olması ise, bağışıklığı güçlendirmek için ek vitaminler ve çeşitli ilaçlar verilir. Eğer nedeni gribal enfeksiyonlar ise, gribal enfeksiyonları tedavi edici antibiyotik ilaçlar ve burun spreyleri kullanılır.

Nedeni herhangi bir rahatsızlıktan dolayı kullanılan ilaçlar ise, bu ilaçlar doktor tarafından uygun görüldüğü sürece benzerleriyle değiştirilir. Eğer sebep burunda et oluşumu ise, küçük bir operasyon ile et parçası alınır. Nedeni bulunduğunuz ortamın hava kirliliği veya sigara dumanı gibi alerjiyi tetikleyebilecek etkenlerse, bu durumlara karşı önlem alınması gerekir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni