Bebeklerde Kulak Akıntısı Belirtileri ve Tedavisi
21 Temmuz 2024

Bebeklerde Kulak Akıntısı Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde Kulak Akıntısı

Bebeklerde kulak akıntısı, aslında her bebeğin başına gelebilecek bir durumdur. Aileleri oldukça tedirgin eden bu problemin birçok nedeni vardır. Bu nedenle, meydana gelen kulak akıntısının nedeninin acilen belirlenmesi, ortaya çıkabilecek olan sorunların kontrol edilmesini sağlayacaktır. Bebeklerde görülen kulak akıntılarında genellikle kulak kiri, irin ya da diğer sıvılar meydana gelir. Bu sıvılar arasında kan da yer alır. Genellikle bebeklerdeki kulak akıntısı, kulaklardan sızan kulak kirleridir. Bu nedenle birçok zaman kulak akıntısı çok ciddi sorunlar teşkil etmez. Ancak bu durum farklı nedenlerden de kaynaklanabileceği için kesinlikle önemsenmesi gerekir. Bebeklerde kulak akıntısı durumunda birçok zaman akıntı beyaz renkli ve hafif kanlı bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Bu akıntı nadiren de olsa sarı renkte olabilir. Meydana gelen bu problem genellikle bebeklerin dış kulağında kalan akıntı kalıntıları ve bebeğin yastığındaki akıntı kalıntılarından ortaya çıkarılmaktadır. Bu akıntılar kuruduktan sonra kabuksu bir yapı alır. Bu nedenle yastık üzerinde sıvı olarak görülmez.

Bebeklerde Kulak Akıntısının En Önemli Nedenleri

  • Kulak kanalında oluşan travma: Bu durum özellikle düşme sonrasında ya da şiddet gören bebeklerde kafaya alınan darbeler sonrasında oluşmaktadır. Kulak bölgesine gelen darbeler basınç oluşturarak bebeğin kulak yollarının zarar görmesine ve kanamayla birlikte iltihap akıntısına neden olacaktır. Bu durum tedavi edilmezse ya da müdahale edilmezse bebeklerde sağırlık gibi problemlere neden olabilir.
  • Dış kulak kanalındaki yabancı cisimler: Bebekler bilinçsiz bir şekilde hareket ettikleri için ellerine aldıkları büyük ya da küçük tüm parçaları ağızlarına, gözlerine ve burunlarına götürürler. Bu durumda kulağa giren maddeler fark edilmediğinde direkt olarak kanama sorunlarına ya da akıntı sorunlarına neden olur. Bu durumda da akıntı, iltihaplar oluşmaktadır.
  • Enfeksiyonlar: Bebeklerde kulak akıntısı probleminin en yaygın nedeni kulakta oluşan enfeksiyonlardır. Oluşan bu enfeksiyonlar, doğrudan bebeklerde aşırı akıntılara neden olurlar. Bu akıntılar, günde bir ya da iki kez akıntıya neden olur. Ayrıca enfeksiyonlar ciddi olarak ağrıya neden olduğu için acilen müdahale edilmelidir.
  • Kulak zarı delinmesi: Bu neden de genellikle bebeklerde kulağa alınan darbeler sonrasında oluşmaktadır.
  • Kanser: Aslında kansere bağlı olarak ortaya çıkan akıntılar bebeklerde çok karşılaşılmamaktadır. Fakat bazı bebeklerde kulak kanseri ya da diğer kötü huylu tümörler sürekli olarak kulak akıntısına neden olabilmektedir. Bu gibi durumlar nedeniyle kulak akıntıları acilen muayene ettirilmelidir.

Hangi Durumlarda Sorunun Acil Olduğunu Anlarız?

Eğer bebeğinizin kulağındaki akıntı aşırı kanlıysa ya da akıntı kokuluysa kesinlikle zaman kaybetmeden doktora gitmelisiniz. Bu durum bebeğinizin sağlığı için çok önemlidir. Bunun yanında eğer sorun yaralanma sonrasında ortaya çıkmışsa kulak akıntısı yine çok ciddi bir sorundur. Bazı bebeklerde akıntıyla birlikte seslere tepki vermemeye yani işitme kaybı da görülmektedir. Eğer çocuğunuzda bu durumu hissediyorsanız, zaman kaybetmeden doktorunuza başvurun.

Neler Yapılabilir?

Aslında tıbbi olarak akıntının nedeni tam olarak belirlenmeden önce ailelerin bu duruma herhangi bir ilaçla ya da maddeyle müdahale etmesi son derece yanlıştır. Bunun için bebeklerde kulak akıntısı durumunda ilk olarak bu akıntıların nedenini öğrenmelisiniz. Bebeklerde kulak akıntısı varsa kesinlikle kulak pamuğu kullanmamalısınız. Kulak pamuğu haricinde kulak temizlemek için doktor tavsiyeli olarak kulak temizleyici damlalar kullanabilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni