Akıntı Çeşitleri Nelerdir?
22 Temmuz 2024

Akıntı Çeşitleri Nelerdir?

Akıntı Çeşitleri

Akıntı ifadesi, kadınlarda vajinal salgılar için yaygın olarak kullanılır. Vajina, doğal olarak nemli bir ortamdır. Yapısındaki salgı bezleri, salgıladıkları sıvılarla bu nemli ortamı korur. Vajinal akıntılar, rengi, kokusu, kıvamı ve yoğunluğu ile kadınlarda bazı hastalıkların belirtisi olarak ortaya çıkabilir. Akıntıların bir kısmı normal kabul edilen türdendir, bazıları ise hastalıklar nedeniyle oluşur. Akıntı çeşitleri belirlenirken öncelikle bu ayrım yapılmalıdır. Akıntılar fizyolojik akıntılar ve fizyolojik olmayan akıntılar şeklinde sınıflandırılır.


Fizyolojik Akıntılar

Bu tür akıntıların tehlikesi yoktur. Fizyolojik akıntılar kokusuz, şeffaf yani renksiz, veya en fazla açık sarımsı renkte olup, sürekli olarak gelir. Bu tür akıntılar idrar yaparken yanmaya neden olmaz, ağrı, kanama gibi etkiler ortaya çıkmaz. Fizyolojik akıntıların görevleri şunlardır:
  • Vajinanın zararlı bakterilerden korunması
  • Vajina ortamının cinsel ilişkide kayganlığının sağlanması
  • Gebelik için spermlerin yumurtaya ulaşmasını kolaylaştırmak
  • Vajinadaki mikropların dış ortama taşınmasını sağlamak
Fizyolojik akıntıların yapısında, kıvamında veya renginde bir değişiklik olursa, kesinlikle ihmal edilmemeli ve doktora başvurulmalıdır.

Fizyolojik Olmayan Akıntılar

Bu tür akıntılar genellikle çevresel etkenler ve hastalıkların etkisiyle ortaya çıkar. Fizyolojik olmayan akıntılar, sarı, kahverengi, kırmızı veya siyah gibi renklerde olabilir. Kokuları kötü olup, yapısı beyaz çökeleği andıran pütürlü veya bol köpüklü olabilir. Ayrıca bu akıntılar kadınlarda ağrıya, idrarda yanmaya, kaşıntıya ve anormal kanamaya sebep olabilir. Fizyolojik olmayan akıntı türleri altında yatan bir hastalık veya sebep mutlaka vardır. Akıntının rengi, kokusu ve kıvamı değerlendirilerek, gerekli testler yapılarak hastalığın tanısı konulabilir. Fizyolojik olmayan akıntı türlerine örnekler:
  • Bakteriyel vajinozis: Bu enfeksiyonlarda genellikle gri renkte, balık kokulu, homojen ve ince kıvamlı bir akıntı olur. Bu tür enfeksiyonlarda görülen akıntılar oldukça yaygındır.
  • Mantar enfeksiyonları: Peynir kesiği kıvamında, beyaz renkli, kokusuz bir akıntı gelir. Kadında kaşıntıya, idrarda yanmaya ve kızarıklığa neden olur. Kadınlar yaşamları boyunca mantar enfeksiyonlarına oldukça yatkındır. Özellikle gebelik döneminde bu tür enfeksiyonlar daha fazla görülebilir.
  • Trichomonas vajiniti: Bu enfeksiyon özellikle gebe kadınların %25 kadarında görülür. Bu durumda gelen akıntı sarı renkte, bol köpüklü ve kötü kokulu olur. Ayrıca kaşıntıya neden olur. Bu hastalığa neden olan bakteriler vajina ortamında rahatça ürer. Parazitin bulaşması cinsel yolla, ortak havlular, iç çamaşırları veya tuvaletler yoluyla olabilir.
Sonuç olarak, vajinal akıntılar hem normal fizyolojik süreçlerin bir parçası olabilir hem de çeşitli hastalıkların belirtisi olarak ortaya çıkabilir. Herhangi bir anormallik fark edildiğinde mutlaka bir sağlık profesyoneline başvurulmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Yeşil Akıntı Belirtileri ve Tedavisi

Yeşil Akıntı Belirtileri ve Tedavisi

Rahim Akıntısı Belirtileri ve Tedavisi

Rahim Akıntısı Belirtileri ve Tedavisi

Akıntı Neden Olur?

Akıntı Neden Olur?

Gebelikte Akıntı Nasıl Olur?

Gebelikte Akıntı Nasıl Olur?

Adet Günü Kahverengi Akıntı Belirtileri ve Tedavisi

Adet Günü Kahverengi Akıntı Belirtileri ve Tedavisi