Geniz Akıntısı Nasıl Geçer?

Geniz akıntısı, üst solunum yolu enfeksiyonlarının bir sonucu olarak ortaya çıkan, boğazda mukus birikimi hissi yaratan yaygın bir durumdur. Mevsim geçişlerinde daha sık görülen bu rahatsızlık, uygun tedavi ve evde uygulanabilecek yöntemlerle kontrol altına alınabilir. Rahatsızlığı hafifletmek için önerilere dikkat edilmesi önemlidir.
Geniz Akıntısı Nasıl Geçer?
10 Eylül 2024
Geniz akıntısı, ağır geçirilen soğuk algınlığı, grip, bronşit, sinüzit gibi burun, sinüsler ve boğazları etkileyen hastalıkların sonucunda ortaya çıkan bir durumdur. Bu durum, hastada boğazda mukus birikmesi hissi yaratır. Özellikle mevsim geçişlerinde soğuk ve kuru havalarda, bağışıklık sisteminin düştüğü durumlarda daha sık görülür. Çoğu zaman hastanın başka bir rahatsızlığı olmasa bile, geniz akıntısı şiddetli öksürüğe ve çocuklarda yüksek ateşe neden olabilir. Geniz akıntısına bağlı öksürük genellikle hasta gece yattığında ortaya çıkar. Çünkü burundan sinüse ve boğaza doğru giden akıntı, yatar vaziyette kendine yol bulamadığı için hastanın kötü öksürük nöbetleri geçirmesine neden olur. Bu durum, hastanın günlük yaşamını durma noktasına getirebilir.

Geniz akıntısının tedavisinde ilk olarak tıbbi müdahale gereklidir. Doktorlar gerekli gördüğü durumlarda antibiyotik ve alerji ilaçları tavsiye edebilirler. Ancak hastaların da evde rahatlamak ve etkilerini azaltmak için yapabilecekleri birçok şey vardır.

Doktorun uyguladığı tedaviye ek olarak hastanın evde yapabileceği tedavi yöntemleri şunlardır


  • Bir litre kaynamış suyun içerisine bir tatlı kaşığı tuz ve bir tatlı kaşığı karbonat ekleyip karıştırın. Daha sonra bu suyu yere koyun. Üzerinize sizi tamamen kaplayacak şekilde bir battaniye örtün. Bu vaziyette suyun buharına yüzünüzü tutun. Sıcak suyun buharını burnunuzdan ve ağzınızdan içinize çekin. Bu şekilde su buhar çıkarmayı bırakana kadar devam edin. Daha sonra battaniyenin altından çıkın ve ılık olan bu sudan burnunuza genzinizi yakacak şekilde çekip çekip çıkarın. Göreceksiniz ki, anında rahatlama sağlayacaktır. Bu uygulamayı ihtiyaç duyduğunuz her zaman tekrarlayabilirsiniz. Özellikle gece yatmadan önce uygularsanız çok daha rahat bir uyku uyuyabilirsiniz.
  • Günde birkaç defa yapılacak olan ada çayı ile boğazı gargara yapmak geniz akıntısına iyi gelecektir. Hatta geniz akıntısından kaynaklanan öksürüğün de azalmasını sağlayacaktır. Bir çorba kaşığı ada çayını bir su bardağı suyun içerisine atın ve ocakta ağzı kapalı vaziyette beş dakika kaynatın. Daha sonra ocaktan alıp, elinizi yakmayacak kadar soğumasını bekleyin. Gece yatmadan önce iki kez ve sabah kahvaltısından sonra iki kez boğazınızı gargara yapın. Bu uygulamaya geniz akıntınız tamamen geçinceye kadar devam edin.
  • İçerisine çubuk zencefil atılmış nane limon, boğazların kurumasını önleyerek öksürüğün şiddetini azaltacaktır.

Ekstra Bilgiler ve Öneriler


Geniz akıntısını önlemek ve tedavi sürecini hızlandırmak için aşağıdaki önerilere de dikkat etmek önemlidir:

  • Bol su tüketimi, mukusun incelmesine ve daha kolay atılmasına yardımcı olur.
  • Bulunduğunuz ortamın nem seviyesini artırmak için nemlendirici cihazlar kullanabilirsiniz.
  • Sigara dumanı ve diğer tahriş edici maddelerden uzak durun.
  • Baharatlı yiyecekler tüketmek mukus üretimini artırabilir, bu nedenle bu tür yiyeceklerden kaçının.
  • Başınızı yüksekte tutarak uyumak, gece boyunca geniz akıntısını azaltabilir.

Geniz akıntısı yaygın bir sorun olmakla birlikte, doğru tedavi ve evde uygulanabilecek yöntemlerle kontrol altına alınabilir. Bu önerilere dikkat ederek ve gerekirse doktorunuza başvurarak bu durumu daha rahat atlatabilirsiniz.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Halide Edip 04 Ağustos 2024 Pazar

Bu geniz akıntısı nedeniyle gece yatarken yaşadığım öksürük nöbetlerini azaltmak için hangi evde uygulanabilir yöntemleri denemeliyim? Ada çayı ile gargara yapmanın veya başka bir önerinizin etkili olup olmadığını denemek istiyorum. Ayrıca, başımı yüksekte tutarak uyumanın faydası var mı?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Merhaba Halide Edip,

Geniz akıntısı ve buna bağlı olarak gece yaşadığınöksürük nöbetleri gerçekten rahatsız edici olabilir. Evde uygulayabileceğiniz birkaç yöntemle bu durumu hafifletebilirsiniz:

1. Ada Çayı ile Gargara: Ada çayının antiseptik özellikleri sayesinde boğazınızı rahatlatarak öksürüğü azaltabilir. Bir bardak sıcak suya bir çay kaşığı ada çayı ekleyip demleyin ve bu su ile günde 2-3 kez gargara yapın.

2. Başı Yüksekte Tutmak: Yatakta başınızı yüksek tutmak geniz akıntısının boğazınıza inmesini azaltarak öksürük nöbetlerini önleyebilir. Bunun için ekstra bir yastık kullanabilirsiniz.

3. Balgam Sökücü Bitki Çayları: Zencefil, bal ve limon karışımından oluşan bitki çayını içmek balgamı sökerek öksürüğü azaltabilir.

4. Buhar Terapisi: Sıcak su dolu bir kabın içine eğilip başınıza bir havlu örterek buharı soluyun. Bu, geniz akıntısının incelmesine ve nefes yollarının açılmasına yardımcı olur.

5. Tuzlu Su ile Burun Yıkama: Bir bardak ılık suya bir çay kaşığı tuz ekleyerek hazırladığınız tuzlu su ile burun yıkama yaparak geniz akıntısının azalmasını sağlayabilirsiniz.

Bu yöntemler geniz akıntısını ve öksürüğü hafifletmeye yardımcı olabilir. Ancak, belirtileriniz devam ederse bir doktora başvurmanızda fayda var.

Sağlıklı günler dilerim!

Çok Okunanlar
Haber Bülteni