Akıntı Belirtileri ve Tedavisi
22 Haziran 2024

Akıntı Belirtileri ve Tedavisi

Akıntı ve Önemi

Akıntı, kadınlarda ergenlik döneminin başlamasıyla ortaya çıkan, genellikle hastalık belirtisi olmayan ve vajinadan gelen sıvıya halk arasında verilen isimdir. Kadınlarda, özellikle iş hayatında olanlarda, sosyal aktiviteleri azaltabilir ve patolojik olduğu sanılabilir. Ancak, tam aksine, genellikle fizyolojik bir akıntıdır.

Vücudumuzun dışa açılan bölgelerinde bu bölgeyi kaplayan mukoza dokusunun kurumaması gerekir. Bu bölgenin işlev görebilmesi için mutlaka salgı ile, yani akıntı dediğimiz sıvı ile beslenmesi önemlidir. Tıpkı burnun burun akıntısı, gözün gözyaşı ve ağzın tükürük salgılaması gibi, vajinal akıntı da aynı işlevi görür.

Fizyolojik Akıntının Özellikleri

Fizyolojik akıntı, vajinal akıntının uzun süredir var olması, neredeyse her gün olması, kokusuz olması ve renginin şeffaf, beyaz ya da açık sarı olması gibi özelliklere sahiptir. Bu tür akıntılar, bedeninde ağrı, kanama, idrar yollarında yanma ve diğer belirtiler bulunmaması durumunda fizyolojik olarak nitelendirilir.

Fizyolojik akıntı, rahim ağzı salgıları ile kendini sürekli olarak yenileyen ve vajinal dokudaki artıkları atmak için vücudun ürettiği bir akıntıdır. Bu açıdan kadınlarda fizyolojik akıntının önemi büyüktür. Bu akıntının miktarı rahim ağzında bulunan salgı hücrelerinin sayısı, rahim içi araç kullanımı ve kadınlık hormonu miktarı ile doğru orantılıdır. Fizyolojik akıntı, adet döngüsünün her gününde olabileceği gibi yalnızca belirli günlerde de olabilir. Yumurtlama döneminde rahim ağzından yumurta akına benzeyen, lastik gibi uzayan berrak sıvı salgılanır. Bu sıvı, kadınlar tarafından çoğunlukla hissedilir ve akıntı olarak da nitelendirilir.

Patolojik Akıntı ve Sebepleri

Akıntının özellikleri yukarıda belirtildiği gibi değilse, bu bir sağlık sorununa işaret edebilir. Bu durumda, doğrudan hekiminize başvurmanız gerekir. Patolojik akıntılar, evli kadınlarda mantar olma olasılığı olarak karşımıza çıkar. Eşlerden birinde oluşan mantar rahatsızlığı, hem kadını hem de erkeği etkiler. Genelde erkeklerden bulaşan mantar hastalıklarında, kadınlarda koyu sarı renge yakın bir akıntı gözlemlenir.

Patolojik Akıntının Sebepleri

  • Fazla sayıda kişiyle korunmasız ilişkiye girme,
  • Hamilelik,
  • Şeker hastalığı,
  • Kokulu tuvalet kağıtları kullanma,
  • Vajina içinin sabunla sık sık yıkanması,
  • Yalın ayak beton üzerinde gezme (kasıkları üşütme),
  • Sentetik ve dar iç çamaşırı kullanımı,
  • Nemli iç çamaşırları ile oturma,
  • Tampon kullanımı.

Vücudunuzda oluşan akıntılar fizyolojik değilse, bunun tedavisi için doktorunuza başvurarak gelen akıntıdan numune alınması ve akıntının sebebinin bulunup gereken tedavinin uygulanması gerekir.

Fizyolojik akıntı ise zaten sağlıklı her kadının olması gereken bir akıntıdır. Vajinanın ağzının kendisini yenilemesi için gerekli olan bir akıntıdır.

Biz kadınlar her ne kadar bu akıntılardan şikayetçi olsak da, bu bizim için iyi bir durumdur. Günlük hayatta bu akıntılardan korunma yolları, günlük pedler yardımıyla sağlanabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Gebelikte Akıntı Nasıl Olur?

Gebelikte Akıntı Nasıl Olur?

Haber Bülteni