İlişki Sonrası Akıntı Belirtileri ve Tedavisi
24 Temmuz 2024

İlişki Sonrası Akıntı Belirtileri ve Tedavisi

İlişki Sonrası Akıntı

İlişki sonrasında görülen akıntılar genellikle herhangi bir hastalık belirtisi değildir. Normal ilişki sonrasında vajinadan boşalan sıvılar vardır ve bu sıvılar sağlıklı bir fonksiyonun göstergesidir. İlişki sonrasında gelen akıntıların rengi, kokusu ve yoğunluğu, durumun hastalıkla ilişkili olup olmadığını belirlemek için kullanılabilir. Normal olarak kabul edilen bu akıntılar, kişinin sağlık durumunu bozan bir etki açığa çıkarmaz.

Cinsel birleşme sonucunda pelvik bölgede ağrı, ani gelişen kötü kokular ve kanamalar görüldüğünde derhal doktora başvurulmalı ve nedeni öğrenilmelidir. Bu akıntılar bazı cinsel yolla bulaşan hastalıkların genel belirtileri arasındadır. Bu nedenle ilişki sırasında korunmak (prezervatif kullanmak) büyük ölçüde fayda sağlayacaktır. Vajinadan gelen akıntıların rengi, kokusu ve yoğunluğu hastalığın nedeni hakkında bilgiler verebilir.

İlişki Sonrası Akıntı Nelere Sebep Olur?

Korunmasız bir şekilde gerçekleşen ilişkiden sonra anormal akıntının en sık görülen nedeni bakteriyel vajinozistir. Bu tür akıntı kötü kokulu ve genellikle gri renkte olur. Bir diğer nedeni trichomoniasisdir. Bu hastalık ilişki sonrasında görülen akıntının yeşil ya da sarı olmasıyla beraber köpüklü bir yapıya sahip olmasına ve vajinada kaşıntıya ve şişliğe neden olabilir.

Akıntıların neden olduğu bakteri ya da virüs belirlenmezse diğer organlara yayılım gösterip başka organlarda semptom yaratabilirler. Bu akıntılar alerjik reaksiyonlar da gösterebilir.

İlişki Sonrası Akıntı Neden Olur?

Akıntı nedenleri arasında görülen bir diğer hastalık ise klamidya (chlamydia) hastalığıdır. Bu hastalıkta ise ilişkiden sonra ağrı ve buna eşlik eden akıntı görülüyorsa klamidya (cinsel yolla bulaşan hastalık) söz konusu olabilir. Bu akıntıların genel sebepleri, korunmasız gerçekleştirilen cinsel ilişkilerde erkek ve kadın salgılarının birbirine karışması ve bu nedenle bakteri ve virüslerin daha kolay iletilmesini sağlamasıdır. Bu mikroorganizmalar vajinal akıntının değişmesine neden olabilir ve hastalık açığa çıkabilir.

Bir histerektomi geçirmiş olan kadınlarda akıntının hacmi ve kıvamı değişik olabilir bu sebeple hekim tarafından bulguların incelenmesi daha doğru olacaktır. Yumurtalık kanallarının kanserinde et suyu renkli bir akıntı ve karın ağrısı varken rahim kanserinde ise menopoz sonrası kanama veya adet dışı kanama şeklinde kendini belli edebilir. Hastalığın ileri dönemlerinde kanamalar veya akıntılar kötü kokuya döner, bu kokular anormal bir patolojiyi ifade eder.

İlişki Sonrasında Oluşan Akıntının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hastadan alınan bilgiler ve yapılan jinekolojik muayeneler sonucunda öncelikle akıntının normal mi anormal mi olduğu saptanır. Önemli olan, aslında akıntıya neden olan hastalıklardır. Öncelikle akıntının nedeni ve bunun altında yatan hastalık belirlenmeli ve bu akıntıyı ortadan kaldırmaya yönelik tedavi yapılmalıdır.

Genelde hastanın akıntısından direkt olarak bir örnek alınarak mikroskobik olarak incelenir. Hastanın tedavisinde biyopsi alınması nadir görülür. Doktor kontrolü olmadan kişi hastalığının geçmesini beklememelidir. Bakteriler yanlış alınan ilaçlara karşı direnç kazanır, bu yüzden hasta doktor kontrolünde olmalıdır. Vajinanın sadece dış kısmı yıkanmalı ve bu su ılık olmalıdır; daha sonra ise bu bölge temiz havlu ile kurulanmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni