Geniz Akıntısı Öksürük Belirtileri ve Tedavisi
21 Temmuz 2024

Geniz Akıntısı Öksürük Belirtileri ve Tedavisi

Geniz Akıntısı ve Öksürük

Soğuk kış aylarında sıkça karşılaşılan geniz akıntısı ve öksürük, özellikle çocuklarda daha yaygın olarak görülür. Ancak, yetişkinlerde de bu durumla karşılaşılabilir. Yetişkinler, genellikle kendilerini aşırı terleyip soğumaktan veya soğuk algınlıklarından koruma konusunda daha bilinçlidirler. Çocuklar ise, bu tür durumların farkına varamayabilirler ve bu nedenle daha sık geniz akıntısı ve öksürükle karşılaşırlar.

Geniz akıntısı, kişinin burun arkasından gelerek boğazda hissettiği bir akıntıdır. Bu akıntı esnasında boğazda bir gıcıklanma ve öksürme ihtiyacı oluşur. Sinüsler ve burun, vücudu bakterilere karşı korumak için mukus üretir. Soğuk algınlıkları ve gribal enfeksiyonlarla birlikte bu üretim en üst seviyeye çıkar. Mukusun bir kısmı burun deliklerinden sümük olarak dışa akarken, bir kısmı da boğaza doğru akar ve bu duruma geniz akıntısı denir. Bu akıntı, kişide boğazında bir şey varmış veya takılmış hissi yaratır ve bu nedenle öksürük başlar.

Geniz Akıntısı ve Öksürüğe Neden Olan Faktörler

Soğuk algınlığı, üşütme, aşırı terleyip terli kıyafetlerle serin ortamlarda bulunma, cereyan yapan ortamlarda bulunma gibi faktörler geniz akıntısı ve öksürüğe neden olabilir. Bu durumlar genellikle üst solunum yolu enfeksiyonları ile birlikte görülür. Vücut, bazı enfeksiyonlar nedeniyle üretilen mukusu dışa atamayabilir ve bu nedenle genizde akıntı yapar ve öksürüğe neden olur. Sinüzit ve doğuştan burun içinde var olan birtakım bozukluklar da geniz akıntısına neden olabilir. Sinüzit hastaları geniz akıntısı nedeniyle öksürük çekerler ve bu öksürüğün şiddeti gece iki katına çıkabilir. Bunun nedeni, gece mukusun içeri daha çok akmasıdır. Ayrıca, sinüzit hastaları burun akıntısını neredeyse hiç bilmedikleri için sürekli geniz akıntısı eşliğinde öksürük çekerler.

Geniz Akıntısı ve Öksürüğe İyi Gelen Yöntemler

Geniz akıntısı, çok yoğun bir şekilde öksürüğe neden olabilir. Eğer bu geniz akıntısı renksiz ise, birkaç gün kullanılacak bitki çayları veya ılık süt ile geçebilir. Ancak, yeşilimsi bir renkte ise mutlaka enfeksiyon nedeniyle oluşan bir durumdur ve doktora başvurmak gerekir. Öncelikle, doktorun tavsiye ettiği ilaçları düzenli bir şekilde kullanmak şarttır. Bunun yanı sıra doğal bitkilerle ve bazı içeceklerle yan etkisi olmayan ilaçlar hazırlanabilir.

Örneğin:

  • Bir yemek kaşığı çörek otunu havanda iyice dövüp içerisine bir tutam zencefil ve bir tatlı kaşığı bal ekleyip yediğinizde geniz akıntısı ve öksürüğe oldukça fayda sağlayacaktır.
  • Çocuklara bunu yedirmek zor olabileceğinden, ılık sütün içerisine bir tutam zencefil ve bal ekleyip içirdiklerinde ani öksürük krizleri ve geniz akıntısından kurtulmuş olacaklardır.

Geniz akıntısı ve öksürük, özellikle kış aylarında oldukça rahatsız edici olabilir. Ancak, uygun tedavi yöntemleri ve doğal çözümlerle bu durumu kontrol altına almak mümkündür.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni